+385-91-5148605 rb@apartmanirb.hr

Destinacija

Turanj, mjesto i luka na obali Pašmanskog kanala s oko 1300 stanovnika. Naseljen još u antičko doba o čemu svjedoče pronađeni rimski grobovi. Turanj u pisanom obliku spominje se 1213.godine pod imenom Toreta. Srednjovjekovna Toreta (Turanj) više puta stradala od Turaka, a jednom su je zapalili mještani. Na ratničku prošlost podsjećaju kule i zidine koje su očuvane još i danas. Župna crkva s prelijepim kampanelom spominje se od XV.stoljeća.

Turanj danas idealan je spoj starog i novog. Svojim starim centrom kojim prolazi glavna ulica zvana Kontrata i starim kamenim kućicama, te modernim i lijepim kućama oko centra. Osnovne djelatnosti su poljoprivreda, ribarstvo i turizam. U samom mjestu nalaze se brojni restorani s vrhunskom Dalmatinskom kuhinjom, od kojih je najpoznatiji " Roko ", te caffe barovi s prekrasnim terasama uz more, objekti brze prehrane, trgovine i štandovi s domaćim proizvodima.

Kula utvrde Mestrovic Turanj
zupna crkva turanj

Za goste koji žele rekreaciju, u centru mjesta nalazi se igralište (košarka, rukomet, odbojka, nogomet). Za one koji žele morske aktivnosti na raspolaganju je vaterpolo igralište. Tu će se dobro osjećati i ronioci, jer more oko Turnja je čisto, a podmorje puno kvalitetne ribe, školjki i rakova, od kojih su mnoge vrste zaštićene. Svako poslijepodne puše maestral koji spašava od ljetnih vrućina i puni jedra brojnim surferima.

Turanj svojim specifičnim položajem pruža mogućnost obilazaka otoka i otočića smještenih u neposrednoj blizini mjesta. Ukupno ih je dvanaest, a najveći i naseljeni je Babac. Jedinstveni položaj dokazuje blizina svjetski poznatih nacionalnih parkova i parkova prirode.

Otok galenjesnjak - otok u obliku srca
Turanj slika s mora
slika turnja s mora po noći
Stara gospina crkva u Turnju

Bitnija mjesta u okolici Turnja su Zadar i Biograd na moru. Grad Zadar je županijsko središte. Obiluje spomenicima kulture i jedan je od najstarijih i najljepših gradova Hrvatske. Biograd na moru je manje središte s bogatim sadržajima. Zovu ga kraljevski grad. Na udaljenosti od jednog kilometra od Turnja nalazi se općinsko središte Sv. Filip i Jakov, koje je u obalnom dijelu prelijepom šetnicom spojen s Turnjem. Ta dva mjesta čine cjelinu, tako da ono što nedostaje Turnju upotpunjava Sv. Filip i Jakov (obilje zabave, banka, pošta, jedriličarski i ronilački klub, te ostali zanimljivi sadržaji).

ČEKAMO VAS KAO GOSTE - ISPRATIT ĆEMO VAS KAO PRIJATELJE

Nacionalni park kornati

NP Kornati & PP Telašćica

45 minuta brodom

park prirode telascica

NP Krka

40 minuta autom

nacionalni park paklenica

NP Paklenica

1 sat autom

nacionalni park plitvice

NP Plitvice

90 minuta autom

Rafting na rijeci zrmanja

Rafting na Zrmanji

1 sat autom

park prirode vransko jezero

PP Vransko jezero

10 minuta autom